17 Şubat 2012 Cuma

Profiterol


Bu tarifimi de PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİNE  yolluyorum. http://guloannemutfakta.blogspot.com/

“Kendisi de adı da uydurma”
İnci Pastanesi’nin hikayesi Arnavut kökenli Lucas Zigoridis’le başlıyor. 
15 yaşında İstanbul’a göç eden Lucas Bey irili ufaklı pek çok pastanede çalıştıktan sonra 1944 yılında Cercle d’Orient binasındaki 124 numaralı dükkanda kendi işletmesini açar. Bu arada Lucas Bey’in Emekli Sandığı’ndan kiraladığı dükkanda daha önce Atatürk’ün gömlekçisinin faaliyet gösterdiğini belirtelim. Hal böyle olunca Lucas Zigoridis bu dükkana ayrı bir özen gösterir. O dönemde Taksim’den Tünel’e kadar onlarca popüler pastane bulunmaktadır. Bir yenilik yapmazsa rekabette yenileceğini anlayan arayış içindeki Lucas Zigoridis, içi kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine çikolata dökerek hazırladığı tatlıyı İstanbulluların beğenisine sunar. Profiterol adını verdiği bu leziz tatlı kısa sürede şehirde efsane haline gelir. Sadece İstanbul’da mı? Profiterolün ünü ülke sınırlarını bile aşar. Lucas Zigoridis verdiği bir röportajda o günleri şöyle dile getirmiş: “İlk günler çok zorluk çektik. Ancak ucu ucuna kurtarıyorduk. Doğru dürüst kâr yoktu yani. Kendim bir şey icat edip, bir de isim uydurunca çok iyi tuttu. Anlayacağınız profiterolün kendisi de adı da uydurma.” Kaynak için buraya tıklayın


1 Porsiyon: 400 Kalori
Malzemeler
Hamuru İçin
1 Su bardağı su
40 gram margarin
1 Su bardağı un
3 Yumurta

İç Kreması İçin
3 Yumurta
4 Yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı şeker
2 Su bardağı süt
1 Paket vanilya


Çikolatalı sos için:
2 Yemek kaşığı buğday nişastası
1 Su bardağı toz şeker
3-4 Yemek kaşığı kakao
1 Paket vanilya
3,5 Su bardağı süt

Yapılışı
Su ve margarini  tencereye alın, su kaynamadan önce margarinin iyice erimesi için karıştırın, hemen unu eleyerek ekleyin. Unun topaklanmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Bu şekilde hamurunuz toparlanacak. Ara vermeden 3-4 dakika kısık ateşte karıştırmaya devam edin, hamur kendini tencereden kurtarıp toparlanmaya başlayınca ocaktan alın. Tahta kaşıkla sürekli yayarak hamurun kabuk bağlamadan soğumasını sağlayın. Hamurunuz soğuyup pürüzsüz bir hal alınca  üzerine yumurta ekleyerek mikserle çırpın, yumurtaları mutlaka tek tek ekleyin.Bazen 2 yumurta da yeterli olabiliyor. yumuşak  bir hamur elde ettiğinizde hamurumuzu  krema sıkma torbasına alın.Krema torbasındaki hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine  top şeklinde  sıkın. Daha sonra parmak uçlarınızı hafifçe ıslatarak topların üzerini hafifçe düzeltin.190 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirin (hamur pişince sakın fırın kapağını açmayın) fırın kapalı olarak hamuru soğumaya bırakın.

İç krema  Yapılışı:
Tüm kerema malzemesini tencereye aktarın orta ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alın. Ara sıra karıştırarak ılıtın. 
Pişen toplarımızı ikiye bölerek tatlı kaşığı ile iç kremasını doldurun.

Çikolatalı sos yapılışı:
Tüm sos malzemesini  tencereye alın ve  koyulaşana kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Soğuduktan sonra İçlerine krema doldurulmuş topların üzerine dökün
Afiyet olsun...




4 yorum:

  1. Canım,tarifinizi, yayınlandım Ellerinize ,sağlık..Katılımınızdan dolayı çok tşk ederim.O güzel tariflerinizle etkinliği desteklerinizi bekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  2. tanıştığıma memnun oldum
    :)
    mmmmm ellerine sağlık canım
    :)
    beklerim muhabbetle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende memnun oldum...
      beğenmenize sevindim afiyet olsun...

      Sil